Voortgezet onderwijs

KlasseDeal voor de brugklas

Een goed begin is het halve werk!

Brugklassers staan voor de opdracht nieuwe leerlingen te ontmoeten, een nieuwe start te maken en een plek te vinden in de klas. Juist hier is een goed begin het halve werk! Dus starten we met KlasseDeal in de eerste week van het nieuwe schooljaar! In een training van drie uur wordt er verbindend gewerkt met en voor de leerlingen om te komen tot een deal! Vragen die hierbij worden gesteld zijn: “Hoe wil je dat het bij jou in de klas gaat?”. “ Hoe gaan jullie ervoor zorgen dat je een toffe klas krijgt en houdt?”.Twee trainers geven de trainingen een belangrijk voordeel hiervan is, dat de mentor de tijd en ruimte krijgt om de leerlingen in verschillende situaties te observeren. Halverwege de bijeenkomst wordt de mentor zo ingezet dat hij steeds meer participeert in de groep en daadwerkelijk zich kan presenteren als de mentor!

In de week na de herfstvakantie, komt er een follow up. Deze workshop met de klas en mentor duurt twee lesuren. Hierin wordt gewerkt aan verdieping en het vasthouden van de gemaakte afspraken.Via het spel ‘Kwaliteitenshuffle’ worden de leerlingen uitgedaagd om elkaars kwaliteiten te benoemen en de vraag wordt gesteld: Welke kwaliteiten kunnen ingezet worden voor die ene missie van KlasseDeal?

Bovenstaande opzet geldt voor alle brugklasleerlingen en op elk niveau. De inhoud van de workshops wordt afgestemd op het niveau van de leerlingen. Zie ook de afspraken van KlasseDeal.